آسیب های رباط صلیبی (ACL) چیست؟
آسیب ACL یک پارگی یا رگ به رگ شدن رباط صلیبی قدامی (ACL) است – یکی از نوارهای بافتی قوی که به اتصال استخوان ران (فمور) به ساق پا (درشت نی) کمک می کند. آسیبهای ACL معمولاً در طول ورزشهایی رخ میدهند که شامل توقف یا تغییر جهت ناگهانی، پریدن و فرود میشوند – مانند فوتبال، بسکتبال، فوتبال و اسکی در سراشیبی.
علاوه بر این، ACL نیز یکی از حیاتی ترین نوارهای بدن در جلوی زانو است. وظیفه اصلی آن تثبیت زانو است. از این رو، توجه ویژه به کشیدگی و آسیبهای رباط ضروری است، زیرا در صورت عدم درمان مناسب، ممکن است شما را در سنین جوانی در برابر آرتروز آسیبپذیر کنند.
شما باید علائمی مانند صدای ترکیدن، درد شدید، تورم، ناراحتی در حرکت و بی ثباتی در هنگام راه رفتن را متوجه شوید. اگر بعد از آسیب دیدگی زانو متوجه این علائم شدید، نشانه مراجعه فوری به متخصص ارتوپدی است
فهرست مطالب
علل آسیب های رباط صلیبی (ACL) چیست؟
آسیبهای ACL اغلب در طول فعالیتهای ورزشی و تناسب اندام اتفاق میافتد که میتواند به زانو فشار وارد کند:
☑️ کاهش ناگهانی سرعت و تغییر جهت
☑️ فرود ناشی از پرش
☑️ توقف ناگهانی
☑️ دریافت ضربه مستقیم به زانو یا برخورد، مانند تکل فوتبال
هنگامی که رباط آسیب می بیند، معمولاً پارگی جزئی یا کامل بافت وجود دارد. یک آسیب خفیف ممکن است رباط را کشیده اما دست نخورده باقی بگذارد
عوامل خطر آسیب های رباط صلیبی (ACL) چیست؟
تعدادی از عوامل وجود دارد که خطر آسیب ACL را افزایش می دهد، از جمله:
☑️ زن بودن – احتمالاً به دلیل تفاوت در آناتومی، قدرت عضلانی و تأثیرات هورمونی است
☑️ شرکت در برخی ورزش ها مانند فوتبال، فوتبال، بسکتبال، ژیمناستیک و اسکی در سراشیبی
☑️ استفاده از الگوهای حرکتی معیوب، مانند حرکت دادن زانوها به داخل در حین اسکات
☑️ پوشیدن کفشی که مناسب نیست
☑️ استفاده از تجهیزات ورزشی نامناسب، مانند پابندهای اسکی که به درستی تنظیم نشده اند
☑️ بازی روی چمن مصنوعی
علائم آسیب های رباط صلیبی (ACL) چیست؟
☑️ درد و ناراحتی شدید
☑️ تورم ها
☑️ از دست دادن دامنه حرکتی
☑️ بی ثباتی زانو
☑️ عدم تحمل وزن
☑️ خونریزی در داخل مفاصل
☑️ مشکل در بازگشت به فعالیت
پارگی رباط صلیبی (ACL) چگونه تشخیص داده می شود؟
در ابتدا لازم است زانو از نظر هرگونه تغییر شکل یا تورم احتمالی تشخیص داده شود و نواحی حساس به لمس بررسی و یادداشت شوند. شواهد مربوط به مایع مفصل زانو است که به آن افیوژن می گویند. از این رو معاینه فیزیکی ضروری است. اغلب عکسبرداری با اشعه ایکس برای بررسی اینکه آیا شکستگی وجود دارد ضروری است. در برخی موارد، ممکن است به فرد توصیه شود اسکن MRI نیز انجام شود. همچنین بر اساس نوع آسیب ACL و همچنین بسته به صفحات رشد، در موارد شدید به بیماران توصیه می شود. بیماران همچنین ممکن است نیاز به انجام آرتروسکوپی داشته باشند که در آن جراح یک برش کوچک ایجاد می کند تا ابزاری را برای قرار دادن آرتروسکوپ در مفصل قرار دهد تا در آن برای تشخیص هر گونه آسیب ببیند.
عوارض پارگی رباط صلیبی (ACL) چیست؟
برخی از عوارضی که ممکن است ایجاد کند عبارتند از:
☑️ خطر ابتلا به آرتروز زانو
☑️ زوال غضروف مفصل
☑️ دامنه حرکتی کمتر
☑️ لنگیدن
درمان پارگی رباط صلیبی (ACL) چیست؟
درمان پارگی ACL بستگی به مرحله ای دارد که در آن تشخیص داده شده است. ایجاد قدرت عضلانی بسته به میزان بدی آسیب زمان می برد. ارزیابی کامل تاریخچه سلامتی بیمار ضروری است. اکثر افرادی که دچار پارگی ACL می شوند، ظاهراً تحت عمل جراحی قرار می گیرند. تعداد کمی نیز می توانند از طریق برخی برنامه های توانبخشی به کارهای روزانه خود بازگردند و نیازی به جراحی ندارند. اغلب جراحی با فیزیوتراپی در یک دوره 6 تا 12 ماهه بسته به درجه پارگی دنبال می شود. این اغلب مربوط به سن است. اسکن MRI و آرتروسکوپی در آسیب ACL زانو نیز مهم است.
آیا انجام جراحی رباط صلیبی (ACL) ضروری است؟
نیاز به جراحی بستگی به عمق آسیب شما دارد. در حالی که پارگی کامل نیاز به جراحی فوری دارد، فشارهای جزئی یا جزئی را می توان با استراحت، فشرده سازی و بالا بردن رفع کرد.
چندین طرح درمانی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند تا از شر درد مداوم خلاص شوید، به عنوان مثال؛
☑️ پیروی از پروتکل های توانبخشی
☑️ درمان های پلاسمای غنی از پلاکت PRP))
☑️ درمان با سلول های بنیادی ((BMAC، MSCs))
☑️ جراحی بازسازی ACL
در میان این گزینه ها، جراحی یک بازوی حیاتی را تشکیل می دهد. ثبات را به مفصل زانو باز می گرداند و از آسیب بیشتر به ساختار زانو جلوگیری می کند. بر اساس تحقیقات، بیمارانی که در ابتدا توانبخشی را امتحان میکنند، بهویژه آنهایی که میخواهند سبک زندگی فعالی داشته باشند، ممکن است به دلیل احساس تسلیم شدن مداوم، همچنان تحت عمل جراحی قرار گیرند. ورزشکاران جوان و بیماران فعال باید بازسازی ACL را برای جلوگیری از آسیب به منیسک در نظر بگیرند
جراحی ACL یک روش بازسازی است که در آن قسمت آسیب دیده برداشته شده و با تاندون جایگزین می شود. رفتن برای جراحی ضروری است زیرا تنها پس از انجام این عمل می توانید فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید. جدای از این، به تعویق انداختن عمل جراحی ممکن است باعث تشدید وضعیت و آسیب به سایر رباط های منطقه شود. علاوه بر این، ممکن است فشار زیادی بر منیسک و غضروف در ناحیه مجاور وارد کند.
دکتر سعید مهاجرزاده بهترین متخصص ارتوپد و جراح در مشهد می باشند، برای نوبت دهی آنلاین کلیک کنید.
خطرات تاخیر در درمان پارگی رباط صلیبی (ACL)
اگر بعد از آسیب ACL به استفاده از زانوی خود ادامه دهید، فقط مشکل را بدتر می کنید. شما به التهاب مداوم دامن می زنید، رباط به ضعیف شدن ادامه می دهد و پارگی جزئی احتمالا به پارگی کامل تبدیل می شود.
همچنین باید بدانید که ACL به خوبی بهبود نمییابد زیرا منبع خون خوبی ندارد. برای غلبه بر این مانع و کمک به بازگشت سلامت کامل زانوی خود به درمان سریع نیاز دارید.
☑️ آسیب منیسک
وقتی ACL آسیب می بیند، به احتمال بسیار زیادی به ساختارهای دیگر زانو آسیب وارد شده است، از جمله منیسک (غضروفی که به عنوان ضربهگیر بین استخوان ساق پا و استخوان ران عمل میکند) و سایر رباطهای مفصل زانو.
اگر درمان را به تعویق بیندازید، این آسیب ها به تدریج بدتر می شوند. مهمتر از آن، تأخیر در درمان باعث آسیب شدید به منیسک می شود، حتی اگر در طول رویداد اولیه که باعث پارگی ACL شما شده، سالم بوده و آسیب ندیده باشد.
هنگامی که ACL ضعیف است و نمی تواند کار خود را انجام دهد، منیسک مجبور می شود استرس بیشتری را تحمل کند و حمایت بیشتری ارائه دهد. در نتیجه، آسیب های منیسک معمولاً در پارگی های ACL درمان نشده رخ می دهد.
آسیب به منیسک باعث عوارض بیشتری می شود، از جمله افزایش احتمال ابتلا به آرتروز.
☑️ احساس ناپایداری
اگر ACL پارگی دارد، شرکت در ورزش، اشتغال و فعالیت هایی که نیاز به زانوی پایدار دارد محدود می شود. قدرت و ثبات زانوی شما احتمالاً محدود میشود و از شرکت در ورزش و فعالیتهای مرتبط با شغلی که نیاز به چرخش، پرش و فرود سریع دارند، جلوگیری میکند. در هر صورت، انجام این موارد باعث می شود زانوی شما ناپایدار یا متورم شود. بعید است که زانو حرکات نیرومند و تغییرات سریع جهت را تحمل کند.
☑️ ابتلا به آرتروز
خطر استئوآرتریت با آسیب منیسک و پارگی ACL افزایش می یابد. به منظور جلوگیری از ابتلای بیماران به آرتروز، بازگرداندن ثبات به مفصل زانو با در نظر گرفتن جراحی ACL بسیار مهم است. در غیر این صورت، بیمار ممکن است آسیب به غضروف، نازک شدن غضروف و تشکیل خار استخوانی داشته باشد و در عین حال پارگی منیسک را هم جمع کند.
☑️ درد و تورم
پس از پارگی ACL، استفاده از زانوی خود این مشکل را تشدید می کند. شما به یک پاسخ التهابی مداوم کمک می کنید، رباط همچنان رو به زوال است. اگر آسیب بدتر شود راه شما برای بهبودی سخت تر و طولانی تر می شود. ممکن است چرخه ای از تورم و درد مکرر و ناتوانی در دستیابی به سطح عملکرد قبلی خود در ورزش و تفریح را تجربه کنید.
ACL یکی از چهار رباط اصلی است که استخوان های ران و ساق پا را در جای خود نگه می دارد. بدون آن، استخوان ها می توانند حرکات غیر عمدی انجام دهند. در نتیجه ممکن است زانوی شما آسیب ببیند. ACL استخوان ساق پا زانو را در برابر استخوان ران تثبیت می کند. زانوی شما در هنگام پاره شدن یا شکسته شدن ACL بیشتر احتمال دارد آسیب های بیشتری را متحمل شود زیرا هر دو استخوان در طول حرکات به طور نامناسبی جابجا می شوند.
علاوه بر این، باید توجه داشته باشید که ACL به دلیل خون رسانی ضعیف خود به خوبی ترمیم نمی شود. شما نیاز به جراحی ACL دارید تا از این مانع فراتر بروید و به زانوی خود کمک کنید تا سلامت کامل خود را بازیابد.
☑️ وجود قطعات آزاد داخل مفصل زانو (loose bodies)
قسمتی از غصروف مفصلی و استخوان زیرآن به طور کامل یا ناقص اغلب از کوندیل ران جدا شده و به صورت جسم آزاد درون مفصل می افتد و باعث اختلال در حرکت مفصلی می گردد.