کندرومالاسی پاتلا یا نرمی کشکک زانو که با عنوان زانوی دوندگان نیز مطرح میشود، عارضهای است بر اساس آن غضروفی که در بخش زیرین کشکک زانو قرار دارد دچار تحلیل شده و به عبارتی نرم میشود. وضعیت فوق اغلب در بین ورزشکاران و افراد جوان شایع بوده و در برخی موارد سالمندانی که دچار آرتروز زانو هستند را نیز درگیر میکند. در این مقاله قصد داریم اطلاعات بیشتری درباره نرمی غضروف کشکک زانو، علل بروز و علائم آن ارائه داده و همچنین به بررسی راههای پیشگیری و درمان این بیماری بپردازیم.
فهرست مطالب
بررسی کندرومالاسی پاتلا
کندرومالاسی در واقع نوعی آسیب است که در اغلب موارد به دلیل انجام بیش از حد ورزش به وجود میآید. از اینرو مبتلایان با توقف در انجام تمرینات ورزشی شاهد بهبود قابلملاحظهای در این ناحیه خواهند بود. اما برخی مواقع نیز علت بروز کندرومالاسی قرارگیری نادرست محور زانو به شمار میآید که با وجود استراحت همچنان دردناک است. بیشترین علائم این عارضه احساس سایش در استخوانها و درد زانو بوده و گاهی اوقات نیز علامتی ندارد. در اینصورت فرد برای درمان کندرومالاسی کشکک هیچگاه به پزشک مراجعه نخواهد کرد و بیماری فوق همچنان در وی پنهان میماند.
انجام روشهای فیزیوتراپی برای تقویت کشکک زانو تا حدودی موثر خواهد بود. اما در موارد شدیدتر جهت درمان نرمی کشکک زانو نیاز به انجام عمل جراحی است. بنابراین شما نیز اگر در ناحیه زانو دچار درد هستید کندرومالاسی پاتلا میتواند از مهمترین علل بالقوه بروز این درد باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری و روشهای درمانی آن بهتر است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
دکتر سعید مهاجرزاده بهترین متخصص ارتوپد و جراح در مشهد می باشند، برای نوبت دهی آنلاین کلیک کنید.
علل ایجاد نرمی کشکک زانو
در حالت طبیعی کشکک زانوی هر فردی در قسمت جلوی مفصل زانو بوده و در زمان خم شدن زانو، بخش پشتی کشکک در قسمت غضروف استخوان ران در ناحیه زانو حرکت میکند. کشکک به وسیله تاندونها و همچنین رباطها به استخوان ران و ساق پا متصل میشود. هرگونه ناتوانی اجزای فوق در انجام درست حرکت باعث ساییده شدن کشکک بر ناحیه استخوان ران شده و در نهایت کشکک زانو تحلیل میرود. بدینصورت بیماری نرمی غضروف کشکک زانو و یا همان کندرومالاسی پاتلا به وجود میآید.
عوامل موثر بر ایجاد حرکت نادرست کشکک زانو
☑️ گاهی مواقع به دلیل برخی از بیماریهای مادرزادی قرارگیری زانو مناسب نبوده و همتراز نیست.
☑️ بروز ضعف عضلات در نواحی پشت ران و همچنین عضله چهار سر موجود در جلوی ران باعث نرمی کشکک زانو میشود.
☑️ تعادل مناسبی بین عضلات دورکننده و نزدیککننده ران وجود نداشته باشد.
☑️ استرس و فشار همیشگی که به دنبال انجام ورزشهایی مانند پرش، اسکی و یا دویدن به مفصل زانو وارد میشود.
☑️ صدمه به کشکک زانو به صورت مستقیم نیز باعث بروز نرمی در این ناحیه میشود.
نشانههای نرمی کشکک زانو
درد از مهمترین نشانههای بروز کندرومالاسی کشکک زانو است که در ناحیه زانو به وجود میآید. بر همین اساس در زمان صاف و یا خم کردن زانو متوجه تقتق کردن زانوها و احساس سایش در آنها خواهید شد. این درد در بیشتر مواقع با نشستنهای طولانیمدت و یا انجام کارهای سنگینی که به زانوهای شما فشار وارد میسازند تشدید خواهد شد.
نحوه تشخیص کندرومالاسی کشکک زانو و درجهبندی آن
پزشک در هنگام معاینه برای تشخیص این بیماری همواره به نقاط درد و تورمی که در زانو وجود دارد، توجه میکند. علاوه بر این چگونگی قرارگیری کشکک متناسب با ران پا را نیز بررسی مینماید. عدم توازن کشکک زانو با ران از مهمترین علائم کندرومالاسی پاتلا به شمار میآید. همچنین ممکن است انجام برخی تستهای تشخیصی مانند عکس رادیوگرافی، تصویربرداری MRI و آرتروسکوپی زانو برای تشخیص قطعی و درجهبندی این عارضه ضروری باشد. شدت بیماری نرمی کشکک زانو به طور کلی با اعداد ۱ الی ۴ نشان داده شده و درجهبندی میشود. گرید۱ این بیماری کمترین شدت را داشته و گرید ۴ نمایانگر بالاترین سطح از کندرومالاسی خواهد بود.
راههای درمانی نرمی غضروف کشکک زانو
به طور کلی هدف از درمان نرمی غضروف کشکک زانو کاهش فشاری است که بر روی مفصل زانو و کشکک آن وجود دارد. گامهای نخست برای درمان این بیماری قرار دادن یخ بر روی مفصل، ثابت نگه داشتن مفصل و همچنین استراحت است. در برخی موارد صدمه غضروفی به وجود آمده از بیماری کندرومالاسی با انجام استراحت برطرف شده و به حالت اولیه خود برمیگردد. گاهی نیز پزشک داروهای ضددرد و التهاب نظیر ایبوپروفن برای مدت زمان چند هفته تجویز مینماید تا بدینصورت التهاب نواحی مفصل کاهش یابد. اما در صورت باقی ماندن تورم و درد نیاز به انجام روشهای درمانی دیگر به شرح ذیل خواهد بود.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک روش غیر تهاجمی بوده که به تمرکز بر روی تقویت عضلات همسترینگ، عضلات چهار سر ران و عضلات دور و نزدیککننده ران پرداخته و میزان تعادل و استحکام عضلانی را تقویت میبخشد. با تقویت و تعادل عضلانی مشکل عدم توازن و قرارگیری نامناسب در زانوها برطرف خواهد شد.
درمان کندرومالاسی با prp و ارتوکین
امروز روش های جدید و پیشرفته ای برای درمان کندرومالاسی پاتلا کشف شده اند که از جمله آنها میتوان به prp و درمان با ارتوکین و درمان با سلول های بنیادی اشاره کرد. ارتوکین یک نوع درمان بیولوژیک میباشد که در این روش از بیمار خون گیری انجام شده و توسط کیت های خاصی پلاسمای خون ازخون جداسازی شده و به زانو تزریق خواهد . تزریق پلاسما توسط پزشک انجام خواهد شد و این پلاسما حاوی درصد بسیار بالایی از سلول های حاوی فاکتور های رشد بافتی میباشد که باعث ترمیم بافت های آسیب دیده در مفصل زانو خواهد شد. امکان انجام ارتوکین تراپی در مشهد در کلینیک دکتر سعید مهاجر زاده فراهم است که میتوانید دریافت نوبت در همین سایت اقدام بفرمایید.
نکاتی در خصوص پیشگیری از کندرومالاسی پاتلا
☑️ از وارد کردن تنش و فشار مداوم بر کشکک زانو خودداری کرده و در صورت لزوم از زانوبند استفاده نمایید.
☑️ تعادل عضلانی به خصوص در اندام تحتانی را با تقویت عضلات همسترینگها، عضلات چهارسر و عضلات دورکننده و نزدیککننده ران برقرار نمایید.
☑️ از کفیهایی برای کفشهای خود استفاده کنید که باعث افزایش قوس کف پای شما میشوند.
☑️ اضافه وزن باعث ایجاد فشار بیشتر بر روی زانوها میگردد، از اینرو در تناسب اندام و داشتن وزن مناسب بکوشید.
سخن پایانی
کندرومالاسی پاتلا و یا نرمی کشکک زانو از بیماریهای متداول در ورزشکاران، جوانان و همچنین برخی سالمندان است. با سایش غضروف که در ناحیه مفصل زانو قرار دارد، این عارضه به وجود میآید. عوامل بسیاری مانند انجام حرکات ورزشی بیش از حد مانند دویدن، ضعف عضلات مرتبط و غیره بر ایجاد و تشدید نرمی غضروف کشکک زانو موثر هستند. انجام فیزیوتراپی و یا در صورت لزوم عمل جراحی از روشهای درمانی موثر برای رفع این بیماری به شمار میآیند.